ul. Gosławicka 45, 62-510 Konin 888-167-091 kontakt@przystangoslawice.pl

Przepis na tartę z owocami lata!

Trzeba przyznać, że gdy upał nie nastraja na włączanie piekarnika, ale chęć na ciasto pozostaje, najlepszym rozwiązaniem jest szybkie ciasto bez pieczenia. Dlatego kruchy, mocno czekoladowy spód można zrobić z czekoladowych ciasteczek, do tego wyśmienity, klasyczny krem waniliowy Pâtissière i całe mnóstwo letnich owoców. Poniżej znajdziesz przepis, jak przygotować szybką tarte z owocami lata. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego i oryginalnego deseru jakim jest szybka tarta z owocami lata

Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, deseru jakim jest szybka tarta z owocami lata musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do ciasta jak: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo, 100 g gorzkiej czekolady oraz 50 g masła w temperaturze pokojowej. Natomiast do przygotowania krem waniliowego (Crème Pâtissière) będziesz koniecznie potrzebował: 500 ml mleka, 100 g cukru, 6 dużych żółtek, 45 g mąki ziemniaczanej, 45 g mąki pszennej oraz 1 laska wanilii oraz około 400 g dowolnych owoców (borówki, porzeczki, maliny, jagody, truskawki). Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowanie deseru jakim jest szybka tarta z owocami lata!!!

Przygotowanie deseru jakim jest szybka tarta z owocami lata!!

Najpierw musisz czekoladę połamać na małe kawałeczki. Potem trzeba ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować, a masło roztopić. Następnie wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Po czym dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Potem wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Wszystko schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje.
Następnie należy mleko wlać do garnka, a laskę wanilii przekroić, zeskrobać z niej ziarenka. Potem trzeba wrzucić ziarenka i laskę do mleka, zagotować, zdjąć z palnika. Po czym wyjąć laskę wanilii. Gdy to zrobisz to musisz żółtka zmiksować z cukrem do białości. Następnie powinieneś dodać mąkę i stopniowo dodawać trochę gorącego mleka, około pół szklanki, cały czas miksując.

Potem powstałą płynną masę jajeczną przelać do pozostałego mleka. Następnie musisz doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając i gotować 1 - 2 minuty, aż masa mocno zgęstnieje. Po czym zdjąć z palnika i przykryć wierzch kremu folią spożywczą, tak by folia dotykała kremu. Następnie musisz wystudzić krem i schłodzić w lodówce. Potem należy zimny krem rozsmarować na schłodzonym ciasteczkowym spodzie i wyrównać wierzch łyżką, poukładać dowolnie owoce. Na koniec schłodzić tartę w lodówce.